Reply
Go Back   TexasBowhunter.com Community Discussion Forums > Topics > Around the Campfire
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-10-2017, 10:56 AM   #1
bamtex
Six Point
 
bamtex's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wheeler, TX
Hunt In: Hemphill and Wheeler county
Default The case of the missing battery...

So I checked my trail cameras last Sunday and had a bit of a surprise. I pull the card, put it in the laptop and download the pics. There’s only 4 pics!! So I look at them and this is what I see.












These are pics of my buddy and I driving off. Those are the only pics! So I delete the photos from the SD card, put it back in the camera and click the camera to setup to make sure things are ok and that the batteries are good. It won’t come on. I look at the batteries and this is what I see.



My father in law and I are the only ones that check the feeders and I’m the only one that checks the cameras. Myself, my father in law, brother in law and nephews are the only ones that hunt here, and I’m the only one that bow hunts. On top of all that, I’m the one that hunts the most. Three of my nephews live 5 hours away and the other is usually so busy with sports he rarely gets to hunt. My point is, no one who has permission to be out here has been out here other than myself and my father in law. Is it possible that a battery fell out when I was checking the camera a week earlier and it had enough power with 7 batteries to take 4 pics? That’s my only explanation!



Sent from my iPhone using Tapatalk
bamtex is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:05 AM   #2
BillDecker
Eight Point
 
BillDecker's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Port Neches, Texas
Hunt In: Harper TX, and Big Thicket in South East TX, love the mountains.
Default

battery missing, circuit is not complete and the camera will not work. Someone who knew the camera was there, could have walked up behind it, open it, and remove the battery while they did their business. If it fell out you should have found it under the camera
BillDecker is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:07 AM   #3
Tubby
Pope & Young
 
Tubby's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Flint, TX. ✞ CM ✞ ✞Jaspro✞ ✞ Rsatt ✞
Hunt In: Sterling County & The Diamond C!
Default

Quote:
Originally Posted by BillDecker View Post
battery missing, circuit is not complete and the camera will not work. Someone who knew the camera was there, could have walked up behind it, open it, and remove the battery while they did their business. If it fell out you should have found it under the camera
Not for all cameras...

I have a camera that will take 12 AA batteries but will run with only 10
Tubby is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:11 AM   #4
LuBowhunter
Pope & Young
 
LuBowhunter's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hamshire, Texas
Hunt In: Real County, Chambers County, Kansas, Wyoming, Montana, New Mexico, Nebraska
Default

LuBowhunter is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:21 AM   #5
brushhunter
Four Point
 
brushhunter's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Charlotte
Hunt In: Atascosa, McMullen
Default

I have had the same issue with several different brand cameras. I have found that when I changed batteries (even when cameras says they are good ) it has fixed the problem. This seems to be even more true with rayovac batteries. Will never use them again. Jmo.
brushhunter is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:22 AM   #6
brushhunter
Four Point
 
brushhunter's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Charlotte
Hunt In: Atascosa, McMullen
Default

Didn't see missing battery so idk
brushhunter is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:31 AM   #7
Spearchunker
Ten Point
 
Spearchunker's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Rowlett
Hunt In: Unit 7 KS, Fannin Co, Grayson Co
Default

That camera will run on 4 batts. Either 4 on top or 4 on bottom.
Spearchunker is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:36 AM   #8
Fishndude
Pope & Young
 
Fishndude's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Arlington, Texas
Hunt In: Mason, Ellis and Dimmit counties
Default

Quote:
Originally Posted by Spearchunker View Post
That camera will run on 4 batts. Either 4 on top or 4 on bottom.
4 on top. You have some other issue
Fishndude is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:37 AM   #9
ttaxidermy
Pope & Young
 
ttaxidermy's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Brazoria county
Hunt In: Brady,McCulloch Cnty, Brazoria cnty, South Africa, Namibia
Default

Quote:
Originally Posted by Spearchunker View Post
That camera will run on 4 batts. Either 4 on top or 4 on bottom.
YEP. I have 4 of those..
ttaxidermy is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:40 AM   #10
Mesquite Archer
Eight Point
 
Mesquite Archer's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Mesquite, TX
Hunt In: Whitney / Abilene, KS
Default

I had a similar situation with a camera inside a steel locked box. Last year final trip of the season pulled the card after missing a few weekends due to the holidays and other stuff so 3 weeks worth of time with only a picture of me leaving the camera after setting it up previously and a couple of me approaching it to remove the card.

All season I had hundreds of squirrel and deer pics this time after 3 weeks not a sign of anything. I would say someone erased it but it was in a locked box. I would say the camera malfunctioned or I didn't set it properly but pictures from 3 weeks before setting it up and that morning checking the card with none in between.
Mesquite Archer is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:42 AM   #11
Spearchunker
Ten Point
 
Spearchunker's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Rowlett
Hunt In: Unit 7 KS, Fannin Co, Grayson Co
Default

Do you format SD each time you change cards?

I do just to be sure. I run about 12 of those cameras.
Spearchunker is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:42 AM   #12
hog_down
Four Point
 
Join Date: Mar 2017
Location: Houston, TX
Default

I have the same camera as well. I recently swapped it out for another one, and only had 10 batteries, and it showed that it had a 3/4 charge. Also, make sure to hit the switch from 'setup' to 'on'; don't ask me how I know this. You can also change the setting on the sensitivity at night, that could help. Was there any corn under the feeder?
hog_down is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:43 AM   #13
bamtex
Six Point
 
bamtex's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wheeler, TX
Hunt In: Hemphill and Wheeler county
Default

Quote:
Originally Posted by Spearchunker View Post
That camera will run on 4 batts. Either 4 on top or 4 on bottom.

Thatís what I was hoping for.
bamtex is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:44 AM   #14
bamtex
Six Point
 
bamtex's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wheeler, TX
Hunt In: Hemphill and Wheeler county
Default

Quote:
Originally Posted by ttaxidermy View Post
YEP. I have 4 of those..


Theyíre great cameras. I have 2 of them and so far theyíve lasted 8 seasons!


Sent from my iPhone using Tapatalk
bamtex is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 11:45 AM   #15
bamtex
Six Point
 
bamtex's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wheeler, TX
Hunt In: Hemphill and Wheeler county
Default

Quote:
Originally Posted by Mesquite Archer View Post
I had a similar situation with a camera inside a steel locked box. Last year final trip of the season pulled the card after missing a few weekends due to the holidays and other stuff so 3 weeks worth of time with only a picture of me leaving the camera after setting it up previously and a couple of me approaching it to remove the card.



All season I had hundreds of squirrel and deer pics this time after 3 weeks not a sign of anything. I would say someone erased it but it was in a locked box. I would say the camera malfunctioned or I didn't set it properly but pictures from 3 weeks before setting it up and that morning checking the card with none in between.


Thatís crazy!


Sent from my iPhone using Tapatalk
bamtex is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 12:56 PM   #16
ranchdog
Ten Point
 
ranchdog's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Richmond, Texas
Default

There is a software package somewhere, can't remember the name of it but it will read your SD card and reveal deleted pictures. I used this one time to catch the Landowner looking at my card and his horse eating out of my protein feeder. He was a scumbag. I locked my camera after that and other events finally led me to leave that POS lease.

something like this

https://www.easeus.com/storage-media...indows-10.html

RD

Last edited by ranchdog; 10-10-2017 at 12:58 PM..
ranchdog is online now   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 01:17 PM   #17
bamtex
Six Point
 
bamtex's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wheeler, TX
Hunt In: Hemphill and Wheeler county
Default

Quote:
Originally Posted by ranchdog View Post
There is a software package somewhere, can't remember the name of it but it will read your SD card and reveal deleted pictures. I used this one time to catch the Landowner looking at my card and his horse eating out of my protein feeder. He was a scumbag. I locked my camera after that and other events finally led me to leave that POS lease.



something like this



https://www.easeus.com/storage-media...indows-10.html



RD


Iíll check into that, thanks


Sent from my iPhone using Tapatalk
bamtex is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 01:21 PM   #18
TigerBob
Four Point
 
TigerBob's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Allen, TX
Hunt In: Coleman County
Default

I had this happen to me on my Bushnell and it was my SD card - 4 pics then nothing. Try another SD card and see if it works.
TigerBob is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 10-10-2017, 05:12 PM   #19
canny
Pope & Young
 
canny's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Lufkin
Hunt In: Houston & Zavalla
Default

Those Bushnells are ran in parallel with the first 4 being connected to the last 4. In other words you can run them on only the first 4 batteries, but they wont run as long as if you have all 8. So in your case you were only running on the first 4 batteries which is why the camera didn't run long. Also, if you can scrap them Rayovacs and spend the money for 8 lithium ions. When I ran those bushnell cameras I could run them for a year on the same set of batteries and take close to 5,000 pics with lithium ions.
canny is offline   Reply With Quote Back To The Top
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1999-2012, TexasBowhunter.com