Reply
Go Back   TexasBowhunter.com Community Discussion Forums > Topics > Around the Campfire
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-13-2018, 02:39 PM   #1
Sharecropper
Ten Point
 
Sharecropper's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Wood County
Hunt In: Backyard
Default Fuel flow for Yamaha 4 stroke . .

I have a 115 hp with fuel injection that recently started cutting out shortly after accelerating from initial startup . . It will eventually level out after cutting out a few times . . I have replaced the fuel filter, water/fuel separator, and the bulb . . The bulb never seems to get tight . .? ? ?
Sharecropper is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 03:19 PM   #2
Leemo
Ten Point
 
Leemo's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bay City, Texas
Default

VST is dirty
Leemo is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 03:48 PM   #3
Sharecropper
Ten Point
 
Sharecropper's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Wood County
Hunt In: Backyard
Default

Quote:
Originally Posted by Leemo View Post
VST is dirty
What is a VST? . . And where is it located? . .
Sharecropper is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 04:04 PM   #4
SCREAMINREELS
Pope & Young
 
SCREAMINREELS's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Tomball
Hunt In: Brenham, SHNF
Default

Mine did same thing and fuel Injector's were dirty. Was able to clean some, changed others that wouldn't come completely clean. Not sure on yours as I'm no mechanic but pretty much same issue mine was having
SCREAMINREELS is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 04:06 PM   #5
Mambajeep
Ten Point
 
Mambajeep's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: East Texas
Hunt In: East Texas
Default

Sea foam
Mambajeep is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 04:17 PM   #6
White Falcon
Pope & Young
 
White Falcon's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Holly Lake Ranch
Hunt In: East Tx. and Anywhere I can!
Default

No help here.
White Falcon is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 05:15 PM   #7
Razorback01
Pope & Young
 
Razorback01's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Johnson Co.
Hunt In: where my Elite takes me!
Default

Check in your fuel tank, possible strainer issue on the fuel pickup.
Razorback01 is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 05:22 PM   #8
Leonhogboy
Pope & Young
 
Leonhogboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Austin
Hunt In: Coryell Co, Lee Co, Idaho, & Anywhere invited
Default

Another VST vote. I have a previously owned Yamaha 200 HPDI 2 stroke that I just fought this battle with. 267 hours. Cutting out when trying to accelerate, it also happened when I hit some chop and stirred it up a bit. Replaced the racor filter, on board filter, and ran clean fuel from an external gas tank. No help. Nolan's Marine in Port A cleaned the junk out of the VST filter and tank and now it's running like a top.
Leonhogboy is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 05:23 PM   #9
Robertt
Eight Point
 
Robertt's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Portland, Tx
Hunt In: Atascosa County, Tx
Default

Fuel line crack may be sucking air. That would explain the bulb not getting tight.
Robertt is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 05:23 PM   #10
Spearchunker
Ten Point
 
Spearchunker's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Rowlett
Hunt In: Unit 7 KS, Fannin Co, Grayson Co
Default

Check prop hub too.
Spearchunker is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 06:12 PM   #11
Leemo
Ten Point
 
Leemo's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bay City, Texas
Default

Quote:
Originally Posted by Sharecropper View Post
What is a VST? . . And where is it located? . .
I run 115ís on my crab boats, the vst is short for vapor separator tank
Itís located behind the intake manifold
Youíll need a 10 mm
12 mm
14 mm
Could be other issues though
You can call me later to discuss, I can explain everything that could be wrong

979-479-2141
Leemo is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-13-2018, 10:51 PM   #12
Walker
Ten Point
 
Walker's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: San Antonio
Default

I agree with the svt but check your low pressure fuel pump/pumps too. Loosen the mounting screws and squeeze the bulb up to pressure. If they leak out the back they are bad.
Walker is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-14-2018, 11:18 AM   #13
White Falcon
Pope & Young
 
White Falcon's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Holly Lake Ranch
Hunt In: East Tx. and Anywhere I can!
Default

ttt
White Falcon is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-14-2018, 12:17 PM   #14
bossbowman
Ten Point
 
bossbowman's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Hunt In: Denton County, 9900 Four Horse Trail
Default

Also check your fuel lines, ethanol will eat up the older ones
bossbowman is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-14-2018, 12:29 PM   #15
silencer2011
Eight Point
 
silencer2011's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Henrietta, TX
Hunt In: Clay County
Default

have someone pump the bulb while it is cutting out to see if it helps the issue.
silencer2011 is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-14-2018, 12:36 PM   #16
Quackerbox
Pope & Young
 
Quackerbox's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Magnolia
Hunt In: The woods
Default

Quote:
Originally Posted by Spearchunker View Post
Check prop hub too.
I'd think if the hub was slipping his rpms would jump each time it slipped
Quackerbox is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 06-14-2018, 01:13 PM   #17
KDinTX
Ten Point
 
KDinTX's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Hewitt
Hunt In: Bosque Co., Henderson Co.
Default

Just went through this, didn't have time to do it myself so we took it in. VST filter was clogged, fuel canister filter and pre filter were changed, fuel injectors sent off to be cleaned and fuel system flush along with oil changes for motor, lower unit and impeller, ran about $1200 or so. Boat was doing similar to what your describing, would run but didn't have the power it used to, and seemed sluggish. The ethanol gas is terrible on the small filter screens on these motors. I had rebuilt the injectors last year as well as other filters etc, but it didnt seem to fix all the issues. The VST was the main issue as well as injectors needing to be cleaned again.
KDinTX is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 07-10-2018, 03:02 PM   #18
Sharecropper
Ten Point
 
Sharecropper's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Wood County
Hunt In: Backyard
Default

Update - took it Premier marine in Jasper . . It was the VST, lot of junk . . Cleaned tank, replaced screens (6) . . $400 . . Runs like a top . . First time in shop in 10 years . . Amen
Sharecropper is offline   Reply With Quote Back To The Top
Old 07-10-2018, 03:58 PM   #19
White Falcon
Pope & Young
 
White Falcon's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Holly Lake Ranch
Hunt In: East Tx. and Anywhere I can!
Default

Glad you got it fixed!
White Falcon is offline   Reply With Quote Back To The Top
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1999-2012, TexasBowhunter.com